Οι δύο μεγαλύτεροι καλοκαιρινοί εχθροί του σκύλου μας είναι πλέον γνωστοί σε όλους. Ο πρώτος είναι η φλεβοτόμος σκνίπα, που προκαλεί τρόμο στους περισσότερους ιδιοκτήτες, καθώς ευθύνεται για τη λεϊσμανίαση, ευρέως γνωστή και ως καλααζάρ. Ο δεύτερος εχθρός είναι τα τσιμπούρια, που, αν και παραγνωρισμένα, ευθύνονται για την εξίσου συνηθισμένη και θανατηφόρο ερλιχίωση. 


Λιγότερο επικίνδυνοι, αλλά πολύ ενοχλητικοί, είναι και οι ψύλλοι, οι οποίοι, σε αντίθεση με τα τσιμπούρια και τις σκνίπες στενά και τις γάτες. Αυτοί οι μικροί λαθρεπιβάτες της γούνας προκαλούν στα κατοικίδιά μας συμπτώματα όπως έντονο κνησμό, έλκη, αλλεργική δερματίτιδα και ταινίωση.

Για να θωρακίσουμε σκύλους και γάτες απ’ όλους αυτούς τους παρείσακτους ξενιστές, συνιστάται συνήθως να χρησιμοποιούνται δραστικά φαρμακευτικά σπρέι και αμπούλες, ειδικά σχεδιασμένα για να εξολοθρεύουν τα παράσιτα.




Πόσες φορές, όμως, δεν έχετε αναρωτηθεί εάν αυτά τα προϊόντα περιέχουν τυχόν βλαβερά συστατικά για την υγεία του κατοικίδιου σας;

Τα συμβατικά αποπαρασιτικά χρησιμοποιούν παρασιτοκτόνα με βάση τα χημικά που περιέχουν τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες.Με τη χρήση φυσικών, φυτικών, ομοιοπαθητικών παρασιτοκτόνων μπορείτε να μειώσετε το τοξικό φορτίο του σκύλου σας, την έκθεση του σε καρκινογόνες ουσίες και να υποστηρίξετε τη γενική υγεία του. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακραίας παρασιτικής μόλυνσης, η χρήση παρασιτοκτόνων μπορεί να απαιτηθεί – αλλά μόλις η θεραπεία ολοκληρωθεί, μπορείτε να ακολουθήσετε το πρωτόκολλο που παρέχεται παρακάτω για να αποτραπεί η επαναμόλυνση και η εκ νέου χρήση χημικών παρασιτοκτόνων.


Πώς να διατηρήσετε ισχυρό το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας:


Ένα υγιές σώμα δεν είναι ελκυστικό για τα παράσιτα – έτσι το κλειδί για την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων μολύνσεων από εντερικά σκουλήκια είναι να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία των ζώων συντροφιάς σας με τη λήψη μιας συνολική προσέγγισης…

  • Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι σε ένα είδος κατάλληλης διατροφής

  • Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή του δεν περιλαμβάνει τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες

  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε χημικά παρασιτοκτόνα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο

  • Μην εμβολιάζετε υπερβολικά το σκύλο σας – εμβολιάστε τον μόνο για ό,τι είναι πραγματικά απαραίτητο και κάντε εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν απαιτείται επανάληψη εμβολιασμών

  • Μη δίνετε στο σκυλί σας αντιβιοτικά ή χημικά φάρμακα αν μπορείτε να θεραπεύσετε το πρόβλημα με άλλες παρεμβάσεις,για παράδειγμα τις μολύνσεις αυτιών,τη διάρροια,τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,κτλ

  • Μειώστε το τοξικό φορτίο των ζώων συντροφιάς σας. Επιλέξτε τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (δηλαδή, σαμπουάν,προϊόντα μασήματος και οδοντόκρεμες) που δεν περιέχουν τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες.

  • Μην χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά προϊόντα στο σπίτι σας.

  • Μην χρησιμοποιείτε χημικά φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα ή λιπάσματα στην αυλή σας, στο γρασίδι, στα δέντρα, στον κήπο,κτλ.

  • Ξεπλύνετε το αλάτι του δρόμου από τα πόδια του σκύλου σας.